19.10.2021

NAKLİYE SİGORTASININ TÜRLERİ NELERDİR?

Sigorta; kişi veya kişilerin, önceden ödedikleri prim ile birlikte, beklenmedik durumlarda ortaya çıkabilecek mal veya can kaybının sonucunda finansal desteğin sağlanmasını kabul eden anlaşmadır. Sigorta sayesinde risk yönetimi sağlanabilir, kayıp telafisi, güven ve girişimciliğin desteklenmesi gibi noktalar desteklenir. Günümüzde çok farklı alanlarda, çok farklı koşullarda karşımıza çıkan sigorta, lojistik sektöründe de kendine yer edinmiştir. Lojistik dendiğinde akla gelebilecek ilk sigorta türü ise elbette nakliye sigortasıdır. Peki, nakliye sigortasının türleri nelerdir? Birlikte inceleyelim.

Bir yükün veya malın bir noktadan alınıp başka bir noktaya lojistik ekipmanlar ile taşınırken karşılaşabileceği hasar, kayıp ve zararları güvence altına alan sigorta türüne, nakliye sigortası denir. Özellikle çok ağır veya önemli yüklerde kullanılması tavsiye edilen nakliye sigortası, beklenmedik durumlarda oluşabilecek zararlara karşı malınızı ve maddi kaynaklarınızı güvence altına alır. Günümüzde, nakliye sigortasının en sık tercih edildiği taşıma yöntemi, deniz yolu taşımacılığı olarak karşımıza çıkar. Zorunlu olmayan bu sigorta türü, yapılması halinde mal veya yük sahiplerine oldukça büyük avantajlar sunar. Bu avantajların başında ise elbette malın güvence altına alınması gelir. İnsanın ve doğanın içinde bulunduğu her koşul, beraberinde birtakım riskler getirir. İstenmeyerek de olsa ortaya çıkabilecek kazalar, kişilerin maddi ve manevi zarar görmesine neden olabilir. Maddi zararın karşılanması ve bununla birlikte manevi olarak tatmin olmak, nakliye sigortası ile mümkün hale gelir.

KAÇ TÜR NAKLİYE SİGORTASI VARDIR?


Nakliye sigortası, üç farklı grupta karşımıza çıkar. Bunlar; emtia nakliyat sigortaları, sorumluluk sigortaları ve tekne sigortalarıdır.

Emtia nakliyat sigortaları, tarihte ilk kez Londra ve Lloyd’da uygulanmıştır. Oldukça kapsamlı bir sigorta türü olan emtia nakliyat sigortası; deniz yolu taşımacılığı, hava yolu taşımacılığı, kara yolu taşımacılığı veya demir yolu taşımacılığı ile bir noktadan diğer noktaya taşınan yükün, taşınma sırasında oluşabilecek zararlara karşı malın garanti altına alınmasını kapsar. Emtia nakliyat sigortası, kendi içinde üçe ayrılır:

·      Tam Ziya: Taşıması, nakil vasıtası aracılığıyla yapılan yükün, tüm değerini yitirecek şekilde zarar görmesi durumudur.

·      Dar Teminat: Tam ziya riskine ek olarak, nakil vasıtasının karışacağı çeşitli kazalara bağlı olarak (bunlar; çarpışma, çarpma, yangın, devrilme vb. olarak sıralanabilir) yük, göreceği kısmi zararlar için teminat altına alınır.

·      Geniş Teminat: Yasal olarak belirlenen istisnalar dışında her türlü riski içerisinde barındıran teminat türüdür.

Sorumluluk sigortaları ise yurt içi ya da yurt dışı kara yollarında emtia taşımacılığı yapan firmalarla birlikte; tersane sahiplerinin, marina sahiplerinin ve liman işletmecilerinin tercih edebileceği bir sigorta türüdür. Yurt içerisinde kara yolları ile taşımacılık yapan firmalar, sorumluluk sigortalarının alt dalı olan ve T.M.M; yani, Taşıyıcı Mali Mesuliyet Sigortasından yararlanırlar. Yurt dışı taşımacılık yapacak olan firmalar, C.M.R olarak bilinen sigorta türünden faydalanır.

Tekne sigortaları ise her türlü deniz aracı ile yapılan taşımacılık faaliyetleri için geçerlidir. Deniz yolu taşımacılığı sırasında meydana gelebilecek her türlü hasar ve kayıp, tekne sigortaları ile teminat altına alınır.