26.05.2021

Lojistik Nedir?

Lojistik Nedir?


Lojistik, maliye edilmiş bir maddenin ya da malın çeşitli aşamalar sonrasında maliye edildiği noktadan kullanılmak üzere bir alıcıya varması sürecine denir. Söz konusu madde ya da mal, lojistik hizmeti sonucunda arzu edilen konuma güvenli bir şekilde ulaşması amaçlanır. Bu hizmetin istenilen şekilde gerçekleştirilmesi ve iyi bir iş çıkarılabilmesi için hizmetten yararlanan ve hizmeti sağlayacak taraflar arasında etkili bir iletişim kurulması büyük bir önem taşır. Bu iletişimin sağlanması sonucunda lojistik hizmetinde herhangi bir sorunla karşılaşılması beklenemez.


Lojistik hizmetleri, hem ülke içerisinde hem de uluslararası olarak var olabilir. İnternet üzerinden sipariş ettiğiniz bir ürün, yurtdışından lojistik hizmeti yararlanılarak bulunduğunuz ülkeye getirebilir, aynı şekilde ürün ülkenizde üretildiyse bulunduğu noktadan belirtilen adrese getirilebilir. Lojistik firmaları uluslararası ve yalnızca yurtiçi hizmet veren firmalar olarak işlevlerine göre ikiye ayrılmaktadır.


Uluslararası Lojistik Nedir?


Yukarıda da bahsettiğimiz gibi lojistik, ülke içinde gerçekleştirilebilecek hizmetler olmasının yanı sıra uluslararası alanda da sıklıkla kullanılmaktadır. Ülke içinde hizmet veren lojistik firmaları bulunduğu gibi yurtdışındaki marka ve kurumlarla çalışarak hizmet veren uluslararası lojistik firmaları bulunmaktadır.


Bu iki farklı işleve sahip lojistik firmalarının arasındaki tek fark hizmet ettikleri alan değildir. Verdikleri hizmetin kalitesi de farklıdır. Uluslararası lojistik firmaları, diğer ülkelerin lojistik firmalarıyla kıyaslama içinde olduklarından dolayı daha kaliteli hizmet verme zorunluluğundadırlar. Bu firmaların daha büyük bir bütçeye ve daha tecrübeli bir lojistik işçi kadrosuna sahip olmaları gereklidir. Bunun yanında ülkeler arası yolculukların gerçekleştirilmesi, çeşitli işlemlerin yapılması ile yapılır ve söz konusu işlemlerin gerçekleştirilmesi oldukça detay işler olduğundan dolayı daha zordur.


Transfer Seçenekleri Nelerdir?


Lojistik hizmetleri, bir ürünün bulunduğu konumdan istenilen konuma getirilmesi olayıdır ve gerçekleştirilmesinde birçok yöntem kullanılabilir. Bunlardan en çok bilinen ve kullanılanları havayolu, karayolu ve denizyolu taşımacılığıdır. Fakat ürünün çeşidi ve ulaştırılmak istenen noktaya göre demiryolu taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığı gibi lojistik transfer hizmetleri de kullanılabilir.