19.10.2021

KARGO HACİMLERİ NASIL HESAPLANIR?

Bir cismin, belirli bir alan içerisinde somut olarak kapladığı yere hacim denir. Taşımacılıkta hacim, oldukça önemli bir konudur. Herhangi bir taşımacılık organizasyonu planlanırken, taşınacak mal veya malların hacimlerinin, ürünü veya ürünleri taşıyacak olan taşıtın kapasitesine bağlı olarak hesaplanması gerekir. Bu hesaplama, taşıma esnasında meydana gelebilecek çeşitli kazaların önüne geçilmesi için gereklidir. Doğru hacim hesaplanmasının yapılmadığı durumlarda, ürün veya ürünler zarar görebilir. Elbette bu da istenmeyen bir durumdur. Peki, kargo hacimleri nasıl hesaplanır? Birlikte inceleyelim.

Hacim hesaplama, çeşitli konular için farklı anlatımlar gerektirir. Doğru hacim hesaplaması yapabilmek için birkaç terim bilmek gereklidir. Örneğin, taban kelimesinin karşılığını bilmek, bir maddenin kaç metreküp olacağını bilmek için gereklidir. Sıvı maddelerin hacimlerinin belirlenebilmesi için ise sıvının bir kaba aktarılması gerekir. Bu, genellikle variller olur. Varil, ağzına kadar sıvıyla doldurulur, sonrasında boşaltılır ve hacmi hesaplanır. Maliyetsiz olması nedeniyle bazen matematiksel olarak da hesaplamalar yapılabilir. Bu hesaplamanın yapılabilmesi için hacmi hesaplanacak cismin taban alanının ve yüksekliğinin biliniyor olması gerekir. Cisimlerin şekilleri hesaplamaları etkileyebilir. Geometrik şekillerin iyi bilinmesi, cisimlerin hacimlerinin doğru hesaplanabilmesini kolaylaştırır. Dikdörtgen, küre ve kolilerin hesaplamalarına bakalım. Bu cisimlerin hacimlerinin hesaplanmasında hepsi için aynı formül kullanılır. Taban alanı çarpı yükseklik. İster küre olsun, ister kare olsun fark etmeksizin, taban alanı ile yüksekliğin çarpımı cismin hacmini verir. Dikdörtgenler için ise tüm köşelerin çarpımı hacme eşittir. Küreler ve koliler için ise daire alanı ile yükseklik çarpılmalıdır.

HAVA TAŞIMACILIĞINDA HACİM NASIL HESAPLANIR?

Hava taşımacılığı hacim hesaplamasında atılması gereken ilk adım, hacimsel ağırlığı bulmaktır. Taşınması planlanan yükün ağırlığı bulunduktan sonra, kapladığı hacmi ve hacimsel ağırlığı hesaplanarak maliyet belirlenir. Hava yolu taşımacılığında, yükün ağırlığından çok hacmi önemlidir. Bunun için, kargo alanları en iyi şekilde değerlendirilmeye çalışılır. Sınırlı bir alan içerisine yerleştirilmeye çalışılan kargolarda, uçağın iç şekli ve özellikleri oldukça önemlidir.

Özetlemek gerekirse, hava yolu taşımacılığı özelinde yükün ağırlığının çok önemi yoktur. Burada asıl önemli olan, yükün hacmidir; yani kapladığı yerdir. Eğer yük, çok fazla alan kaplıyorsa maliyeti yüksek olacaktır.