6.12.2021

Intermodal ve Multimodal Taşımacılık Arasındaki Farklar Nelerdir?

Oldukça geniş kapsamlı olan taşımacılık sektöründe taşınabilir ürünlerin dışında normal taşımacılığa dahil olmayan ağır yüklerin taşımacılık hizmetleri de bulunmaktadır. Multimodal ve intermodal taşımacılık da bu ağır taşımacılık hizmetleri için kullanılan iki terimdir.


Multimodal Taşımacılık

Taşımacılıkta birden fazla taşıma modunun kullanıldığı yöntemdir. Yüklerin bulunduğu taşıma ünitesinden aktarılırken farklı yöntemler kullanılır. Multimodal taşımacılık yönteminde yükler, bulunduğu taşıma ünitesinden başka bir üniteye aktarılmaktadır. Özellikle dökme yüklerin taşınmasında tercih edilen bir taşıma yöntemidir.

Multimodal taşımacılık yönteminde farklı taşıma türleri için tek bir taşıyıcı ile sözleşme yapılmaktadır. Bu birden fazla taşıma modunu sadece bir taşıyıcı firma organize etmektedir. Yani bu çok modlu taşımacılık sisteminde tüm yolculuk ayrı aşamalardan oluşan bir süreç değil, bütün olan bir sistemdir.


Intermodal Taşımacılık

Bu taşımacılık türünde, yüklerin bulunduğu taşıma ünitesinden herhangi bir başka yere aktarılmadan, yalnızca taşıma ünitelerinin aktarımıyla birden çok taşıma şekli kullanılır. Intermodal taşımacılık, aynı taşıma aracıyla, yani yükün bulunduğu üniteyi değiştirmeden, iki veya daha fazla taşımacılık modu kullanılarak yapılan bir taşıma biçimidir. Bu taşıma türünde, yükleme ve varış adresleri arasında gerçekleşecek olan taşıma yöntemleri için birden fazla taşıma sözleşmesi yapılmaktadır. Düşük maliyetli ve çevre dostu bir taşıma modeli olarak öne çıkar. Ayrıca yükün olası lojistik problemleriyle karşılaşmasının büyük oranda önüne geçen bir yöntem olduğundan sıklıkla tercih edilir.


Multimodal ve Intermodal Taşımacılık Farkları

 

·      Bu iki yöntem arasındaki en temel fark, taşınan yükün taşıma ünitesinden başka ünitelere aktarılması veya aktarılmamasıdır. İntermodal taşımacılıkta tek bir yüklemeyle birden çok taşıma yöntemi kullanılır. Multimodal taşımada ise yükler farklı ünitelere aktarılarak farklı taşıma yöntemleriyle hedef noktaya ulaştırılır.

·      Multimodal taşımacılıkta tüm süreci tek bir taşıyıcı yönetir, yani tek bir taşıma sözleşmesi yapılır, intermodal taşımacılıkta ise farklı taşıma modları için farklı sözleşmeler yapılır.

·      Multimodal taşımacılıkta; her tür taşımacılığın kombinasyonu, intermodal taşımacılıkta ise; demiryolu, karayolu ve denizyolu kombinasyonu yapılır.


Taşımacılık yöntemlerinin özellikleri ve farkları, doğru yöntemin seçilmesi için yol göstericidir. Ayrıca taşınacak yükün özellikleri de kullanılacak doğru yöntemin belirlenmesinde önemlidir.