27.12.2023

Havayolu Taşımacılığında Yükleme Türleri

Havayolu Taşımacılığında Yükleme Türleri


Havayolu taşımacılığı en hızlı ve en güvenilir lojistik yöntemlerinden biridir. Diğer taşımacılık yöntemlerine kıyasla daha maliyetli olmasına rağmen özellikle kıymetli yüklerin taşınmasında havayolu sıkça tercih edilir. Her çeşit yükün tüm kıtalara taşınabilmesini sağlayan havayolu taşımacılığı göndericinin ve yükün ihtiyaçlarına göre esnek çözümler üretebilen bir lojistik yöntemidir.


Yükleme Çeşitleri 


Havayolu taşımacılığının daha maliyetli olmasının temel sebebi uçakların taşıma kapasitelerinin nispeten düşük olmasıdır. Hava kargo taşımacılığında yükler; genel, özel ve tehlikeli maddeler olarak sınıflandırılır. Kargoların uçaklara yükleniş süreçleri; ‘’bulk kargo’’ olarak adlandırılan dökme ve yığma yöntemiyle ve ‘’ULD kargo’’ olarak adlandırılan konteynerler kullanılarak gerçekleştirilir.


ULD Kargo


İngilizce ‘’Unit Load Device’’ kelimelerinin kısaltması olan ULD, Türkçe birim yük cihazı anlamına gelir. Posta ve kargo işlemlerinde kullanılan bu konteyner türü, yüklerin uçaklara belirli standartlar doğrultusunda yerleştirilmesini, uçak ağırlık dengesinin sağlanmasını ve yüklerin daha hızlı ve kolay yüklenmesini sağlar. Yüklerin uçağa elle toplu olarak yüklenmesine kıyasla çok daha az iş gücüne ve zamana ihtiyaç duyulmasına olanak verir. Palet ve konteyner olmak üzere iki çeşide sahip olan ULD, taşınacak yükün özelliklerine göre soğutma ünitelerine de sahip olabilir. 


Dökme Kargo


Kargo uçakları veya yolcu uçaklarının kargo bölümünde taşınabilen dökme kargo, palet veya konteynere konulmayan parça yüklerdir. Bu kargo türünde herhangi bir standart ölçü bulunmadığı için yükün uçağın kapısından geçebilecek boyutlarda olması gerekir. Kargonun kabul sürecinde herhangi bir kısıtlamanın bulunmaması, yükün taşınabilecek ağırlık ve boyutlarda olması dökme (bulk) kargo yöntemi için yeterlidir. 


Kargo Türleri


Yükleme türlerine ek olarak hava kargo taşımacılığında yükün türüne göre kargonun sınıflandırılması mümkündür. Kargonun ve taşıyacak uçağın ihtiyaçları doğrultusunda yükler üç kategoride değerlendirilir:


• Genel Kargo

• Özel Kargo

• Tehlikeli Maddeler


Kargonun depolama, yükleme ve taşıma süreçlerinde ihtiyaç duyulabilen özel kabul, etiketleme, paketleme ve yükleme gibi özel işlemlere göre ayrışan bu kategoriler yolcuların, uçağın ve yüklerin güvenliği için büyük önem taşır.