6.06.2022

Havayolu Taşımacılığında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Lojistik alanındaki en değerli kaynak olan ve zamanın en tasarruflu şekilde kullanıldığı taşımacılık yöntemi olan havayolu taşımacılığı, günümüz dünyasında çok önemli bir yere sahiptir. Herhangi bir yükün taşınmasında havayolunun kullanılması, alternatif taşıma yöntemlerine göre çok daha hızlıdır. Taşınan yüklerin kıymeti arttıkça havayolu taşımacılığının tercih edilme oranı da artış gösterir.

Bozulabilir yüklerin piyasa değerinin muhafaza edilmesi, envanter maliyetinin azalması, taşıma sürecinin çok daha kısa sürmesi ve süreç boyunca iletişim imkanının daha fazla olması gibi birçok avantaja sahip olan havayolu taşımacılığı, yüklerin kapıdan kapıya, güvenli ve hızlı bir şekilde taşınmasını sağlayabilir.


Havayolu Taşımacılığında Yük Tipleri

Havayolu taşımacılığında yükün özellikleri ve ihtiyaçlarına göre sınıflandırılması söz konusudur.

Genel Kargo

Kuru ve temiz yüklerdir. Özel bir depolama ihtiyacı veya özel bir hizmete ihtiyaç duymaz ve diğer kargolarla beraber taşınabilir.

Özel Kargo

Depolanma ve taşınma işlemlerinde özel hizmetlere ihtiyaç duyan yüklerdir. Kabul, istifleme, yükleme ve etiketleme işlemlerinde özel ihtiyaçları bulunan bu yükler genelde; yüksek değerli kargolar, tehlikeli maddeler, canlı hayvanlar, ağır ve özel ebatlı kargolardan oluşur.


Havayolu Taşımacılığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Havayolu taşımacılığında yükün ve mal sahibinin ihtiyaçları ve yasal zorunluluklar sebebiyle dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunur.

Maliyet Analiz ve Planlaması

İthalat ve ihracat işlemlerinde ürünlerin taşınmasının maliyeti işletmeler için büyük önem arz eder. Dünyanın her yerine yapılabilen havayolu taşımacılığında da teslim süreleri ve maliyetler değişiklik gösterir. Yükün özellikleri, hacim ve ağırlığı, yükleme ve varış noktaları, ürünlerin özel ihtiyaçları sebepleriyle değişiklik gösterebilen maliyet ve varış süresi hesaplarının operasyon öncesinde detaylıca yapılması istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalmamak adına önemlidir.

Yükün Durumu

Zaman hassasiyeti bulunan kargolar başta olmak üzere birçok özel ihtiyaca sahip yük havayolu taşımacılığı yöntemiyle taşınır. Uzak mesafelere belirli bir süre içinde taşınması gereken yüklerin taşınması esnasında ihtiyaç duyabileceği hususların operasyon öncesinde belirlenmesi ve yasal ihtiyaçların tespit edilmesi, yükün güvenli ve sağlıklı bir şekilde taşınması için büyük önem arz eder.

Gerekli Evraklar

Uluslararası taşımacılık işlemlerinde ihtiyaç duyulan belgelerin tamamlanması gümrük işlemlerinin sorunsuz şekilde geçirilebilmesi için önemlidir. Genelde havayolu taşımacılığında ihtiyaç duyulan belgeler;

·        Fatura,

·        Yükün geldiği ve gideceği ülkeyi gösteren belge,

·        Çeki listesi,

·        Sigorta poliçesi,

·        ATR, EUR1 gibi uygun dolaşım sertifikaları,

·        Airway bill havayolu konşimentosu olarak sıralanabilir.


Havayolu Taşımacılığında Batı

Havayolu taşımacılığında kaliteli hizmeti en uygun fiyatlarla sunan Batı, dünyanın bütün büyük havalimanlarına erişim imkânı ve kapıdan kapıya kargo hizmetleri sayesinde en üst düzeyde hava lojistiği hizmetleri sunar. Batı, dünya çapında havayolu firmalarındaki geniş rezervasyon imkânları sayesinde zaman ve fiyatla alakalı ihtiyaçlara en uygun çözümler sunar.