6.12.2021

Dünya Konteyner Limanları Nelerdir?

Konteyner limanı, dünyanın birçok yerinde bulunan ve konteyner ünitelerinin yüklenip boşaltıldığı limanlara verilen isimdir. Konteynerlar dünyayı dolaşarak her gün farklı bir limanda işlem görürler. Konteynerler ile yük taşımacılığı büyük oranda deniz yolu vasıtasıyla gerçekleşir. Bu yüzden de dünyanın dört bir yanında konteyner limanları vardır. Bu limanlar uluslararası ticaretin en önemli kısımlarından biridir.


Dünya genelinde limanların yükleme kapasitesini belirtirken ‘’teu’’ ölçütü kullanılır. Her 20’’ konteyner ‘’1 teu’’ olarak kabul edilir. 1 yıl boyunca aynı limanda yüklemesi yapılan konteynerlerin teu birimiyle toplamları, o limanın ticari yoğunluğunu gösterir.


En yoğun yükleme yapılan ilk 10 limanının 7’si Çin’de bulunmaktadır. Bu oran Çin’in ihracat kapasitesinin ciddi bir göstergesidir. Dünyanın en büyük limanlarına bakıldığında listede ağırlıkla Çin olmakla beraber 25 farklı ülkenin limanları bulunmaktadır. İstanbul Ambarlı limanı tek Türk limanı olarak listede 48.sırada yer alır.


Dünyada konteyner limanlarının bulunduğu ülkeleri şöyle sıralayabiliriz;


-       Çin

-       Singapur

-       Güney Kore

-       Arabistan

-       Hollanda

-       Malezya

-       Belçika

-       Almanya

-       Amerika Birleşik Devletleri

-       Japonya

-       Tayland

-       Vietnam

-       Endonezya

-       Sri Lanka

-       İspanya

-       Hindistan

-       Filipinler

-       Mısır

-       Panama

-       Yunanistan

-       Türkiye

-       Malta

-       Kanada