22.04.2022

Ro-Ro taşımacılık, denizyolu taşımacılığı ve karayolu taşımacılığının her ikisinin de kullanıldığı taşımacılık bir taşımacılık türüdür. Yükleri taşıyan kamyon ve tır gibi araçların denizyolunda gemilerle taşınması şeklinde işleyen bir sistem olan Ro-Ro taşımacılık, yüklerin denizaşırı mesafeleri katetmesini sağlar. Ro-Ro taşımacılık tabirinin kaynağı ise ‘’Roll on- Roll off’’ kelimelerinin kısaltmasıdır. Tekerlekli araçların denizyolu üzerinde taşınmasını ifade eden bu taşımacılık türü, kara taşıtlarının toplu şekilde taşınmasını ve taşıyıcı firmaların ekonomik ve zamansal verimliliği artırmasını sağlar.

Ro-Ro Taşımacılığın Avantajları

Uluslararası taşımacılık sektöründe önemli bir yere sahip olan Ro-Ro taşımacılık türü, özellikle yüksek miktarda yük taşıyan tekerlekli araçların uygun limanlara gemilerle taşınmasını ifade eder ve bu şekilde karayolu güzergahı boyunca karşılaşılacak olan gümrük işlemleri gibi zaman alan durumlardan kurtulmasını sağlar. İşletmelerin zaman ve para gibi kaynaklardan tasarruf etmesini sağlayan Ro-Ro taşımacılık türünde kullanılan gemiler özel olarak üretildiklerinden araçların yüklenmesi hızlı ve taşınması güvenli şekilde gerçekleştirilebilir. Denizyolu taşımacılık işleminin gerçekleştirilmesi diğer taşımacılık türlerine göre daha az maliyetli olduğundan ekonomik olarak da tasarruf edilmesi sağlanır.

Ro-Ro Gemilere Araçların Yüklenmesi ve Taşınması

Limandan izin alınan tarih ve saatte araçların gemiye yüklenmesi işlemi başlar. Yüklenecek araçların şoförlerinin liman bölgesinde bulunması gerekir. Ro-Ro gemilerine taşıma araçlarının yüklemesi yapılırken bazı durumlarda sadece dorse yüklemesi yapılabilir. Bazı durumlarda römork ve tırlar yüklenebilir. Tırlar gibi uzun araçların gemiye nasıl yerleştirileceği taşıyıcı ve gönderici firma arasındaki anlaşma sayesinde belirlenir.

Ro-Ro gemileri yük dolu araçların taşınması amacıyla tasarlanmış olduklarından taşıma işlemi sırasında yüklerin sarsılması ve çizilmesi gibi durumların önüne geçilecek önlemler alınır ve yükün güvenli bir şekilde taşınması sağlanır.

Denizyolu Taşımacılığında Batı Ayrıcalığı

Dünyanın her yerine kapıdan kapıya taşımacılık hizmeti sunan Batı, yüklerin güvenli bir şekilde tam kapsamlı yönetilmesini ve multi-modal, kapıdan kapıya taşınmasını sağlar. Batı, lojistik sektörünün gerektirdiği şekilde, teknolojinin inovatif çözümlerle bir araya gelerek müşterilerin bireysel ihtiyaçlarının kişiye özel çözümlerle giderilmesini sağlar. MYBATI hizmeti sayesinde bütün büyük limanlara erişim sağlarken yüklerin eş zamanlı olarak takip edilmesi, belgelere erişim ve raporlama işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlar.