22.04.2022

Denizyolu taşımacılığı, kıtalararası taşımacılık sektöründe sıklıkla tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Gemilerin kiralanarak işletilmesi, büyük miktarlarda yükün uzak mesafelere ucuza taşınması için tercih edilen bir yöntemdir. Gemiyi kiralayanı, gemi sahibini ve genel deniz trafiğini güvence altına almak adına oluşturulmuş bazı sözleşmeler bulunur. Gemi kiralama sözleşmelerinin tarafları, taşıtan ve taşıyanlarla birlikte, yük alış-satış işlemlerini gerçekleştiren ithalatçı, ihracatçı veya aracılık yapan trader şirketler de olabilir.

Gemi kiralama sözleşmesiyle, geminin kullanım hakkı belirli bir süre için geminin sahibinden kiracıya devredilir.  Devredilen haklar sebebiyle ortaya çıkan sorumluluklar ve taşıma işleminin gerekliliklerini karşılamak adına gemi işletme şirketleri devreye girebilir. Taşımacılık işlemi için planlama, organizasyon, yürütme ve kontrol aşamalarında sorumluluk alan gemi işletme şirketleri, tarafların sorumluluklarının yerine getirilmesi ve kontrolünü sağlar.

Gemi İşletme Sorumlulukları

Gemi kiralama ve işletme işlemlerinde çeşitli sözleşmeler gereğince bulunan bazı sorumluluklar bulunur. Bu sorumluluklar gemi, yük ve deniz trafiği için hayati öneme sahiptir. Bu sorumluluklar;

·        Geminin güvenli bir şekilde seyahat etmesini gerektiren fiziksel koşulların sağlanması.

·        Uluslararası sözleşmeler gereğince geminin, yine uluslararası standartlara uygun hale gelmesi.

·        Taşıma sözleşmesindeki koşulların sağlanması.

·        Geminin yükleneceği limana ulaşmasını ve yüke hazır hale gelmesini sağlamak.

·        Geminin yükleme işleminin gecikmesini önleyecek donanımı sağlamak.

·        Yüke hasar gelmemesi için, zamanında ve hasarsız bir şekilde ambar veya tanklar gibi yük taşıma bölgelerinin temizlik, yıkama ve boyama gibi işlemleri gerçekleştirmek.

·        Yükün gemiye dengeli bir biçimde istiflenmesini sağlamak.

·        Yükün uluslararası kurallara uygun bir şekilde bağlanması(lashing).

·        Ambar veya tanklardaki yükün güvenli bir şekilde taşınması.

Proje Kargo Taşımacılığı ve Gemi Kiralama İşlemlerinde Batı

Son derece zorlayıcı bir alan olan gemi kiralama ve işletme işlemlerinde Batı, kuruluşundan bu yana biriktirdiği tecrübesinin yanı sıra dünyaca ünlü gemi hatlarından olan ROLLDOCK’un ticari acentesi olarak çalışır. Batı ve Rolldock iş birliği, yenilikçi, çözüm odaklı ve uyarlanabilir filosu ve kapsamlı mühendislik tecrübesiyle tüm dünyada hizmet veren Rolldock ve müşteriye özel lojistik çözümler sunan Batı sayesinde tüm denizlerde güvenli ve verimli bir şekilde ağır yük taşıma hizmeti sağlar.

Proje kargo planlaması, rota ve liman araştırması, ağır yük mühendisliği ve proje ve ağır yük hizmetleri veren Batı aynı zamanda anahtar teslim proje taşımacılığı ve gemi kiralama işlemleri de sağlar.