22.04.2022

Denizyolu taşımacılığı yüzlerce yıldır insanların kaynakları ulaştırmada kullandığı en önemli yöntemlerden birisidir. Geminin belirli bir kalkış ve ulaşma zamanı bulunmayan ve tamamen doldurulması hedeflenen denizyolu taşımacılığı çeşidine Tramp Taşımacılık adı verilirken, belirlenmiş kalkış ve ulaşma zamanlarına sahip ve düzenli şekilde işleyen taşımacılık türüne Liner Taşımacılık adı verilir.

Tramp Taşımacılık

Birden fazla firmaya ait çeşitli yük ve malın gemiyi doldurmak maksadıyla birlikte taşındığı Tramp Taşımacılık, nakledilen yük veya malların ulaşımından ziyade geminin dolmasının önem arz ettiği taşıma türüdür.

Liner Taşımacılık

Üründen ziyade hizmetin öne çıktığı bu taşımacılık çeşidinde; kalkış ve varış zamanı, takip edeceği rota önceden belirlenmiştir. Geminin dolu olmasından ziyade, geminin ve yükün doğru zamanda ulaşması önemlidir.

Yük ve Gemi Türlerine Göre Taşımacılık Türleri

Denizyolu taşımacılığında gemilerin taşıma işlemi yaparken yükleneceği mallara göre tasarlanması sebebiyle yük türlerine göre taşımacılık sınıflandırılır. Bu sınıflandırma yapılırken yöntem ve yüklere göre belirlenmiş taşımacılık türleri şöyle:

Tanker Taşımacılığı

Petrol ve atıkları, kimyevi maddeler ve atıkları gibi genellikle sıvı ve gaz yüklerin taşınmasında kullanılan bir taşımacılık türüdür. Genellikle yük limandan gemiye pompalanarak yüklenirken, yükün indirilmesi esnasında boşaltım geminin pompaları sayesinde yapılır.

Ro-Ro Taşımacılık

Karayolu bağlantısının denizyoluyla birleştirildiği taşımacılık türü olan Ro-Ro taşımacılıkta, kamyon veya tır gibi yük dolu araçların büyük gemilerle taşınması söz konusudur. Kapıdan kapıya ulaşım sağladığı için tercih edilen bir taşımacılık yöntemidir.

Konteyner Taşımacılık

Düzenli taşımacılık için kullanılan genel yöntem konteyner taşımacılıktır. Genel kargo taşımacılığı olarak da adlandırılan konteyner taşımacılığı, uluslararası kriterlere göre hazırlanmış konteynerler ile çeşitli yüklerin taşınmasında kullanılır. Limanda daha kısa süre kalması adına geminin kendi vinci ile yükleme ve boşaltma işlemi yapılır.

Kombine Taşımacılık

Demiryolu, karayolu, havayolu ve denizyolu taşımacılığın en az ikisinin tek seferde kullanıldığı taşımacılık yöntemidir.

Dökme Yük Taşımacılığı

Tuz, şeker, çimento, kömür veya hububat gibi yüklerin yüklenmesi, boşaltılması ve taşınmasında ara kapların kullanıldığı taşımacılık yöntemidir.

Denizyolu Taşımacılığında Batı

Batı, müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmış deniz lojistiği çözümleri sunar, dünyanın her yerinde LCL ve FCL tipi deniz lojistiği hizmetleri sağlar ve gümrük işlemleri, alıcıya teslimat gibi hizmetlerini dünyanın her yerinde seçilmiş acentelerle gerçekleştirir. MYBATI aracılığıyla yükler takip edilebilir, rapor, bilgi ve belge akışı sağlanabilir.