27.12.2023

Lojistik Çözümler Nasıl Uygulanır?


Lojistik, yalnızca belirli bir miktardaki ürünün ya da malın bir noktadan başka bir noktaya taşınması anlamına gelmez, aslında sürecin tüm hareketliliğini içerisinde barındırır. Bu hareketlilik içerisinde de depolama, nakliye, güvenlik, satın alma, faturalama ve lojistik operasyon süreçleri bulunur. 


Lojistik operasyon çözümleri, müşterilerin ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılarken aynı zamanda malların en verimli ve en uygun maliyetli hareketini sağlayacak şekilde yürütülmelidir. Bu genellikle nakliye yönetimi, envanter yönetimi, depolama ve dağıtım ve tedarik zinciri optimizasyonunun bir arada bulunmasıyla mümkün olur. Diğer önemli bileşenler arasında gerçek zamanlı izleme ve görünürlük, tahmin ve talep planlaması ile karar vermeyi yönlendirmek için otomasyon ve veri analitiği gibi teknolojilerin kullanımı yer alır. Tedarikçiler, müşteriler ve şirket içi ekipler dahil olmak üzere tüm paydaşlar arasında iyi bir iletişim ve koordinasyona sahip olmak da önemlidir. Tüm bunlarla birlikte performans ölçümlerinin düzenli olarak izlenmesi ve analizi, iyileştirme alanlarının belirlenmesine ve lojistik operasyonların sorunsuz çalışmasının sağlanmasına da yardımcı olabilir.


Lojistik Operasyon Planlaması Nasıl Yapılır?


Lojistik hedeflerin tanımlanması: Bu madde maliyet azaltma, artan verimlilik ve iyileştirilmiş müşteri hizmetleri gibi lojistik operasyonun amaç ve hedeflerini belirlemeyi içerir.


Tedarik zinciri analizi: Tüm tedarik zincirinin haritasını çıkarmayı ve mevcut lojistik altyapıyı değerlendirmeyi içerir.


Lojistik seçeneklerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi: Kuruluş için en uygun olanı belirlemek adına farklı taşıma modlarının, rotalarının, depolama ve dağıtım seçeneklerinin değerlendirilmesi anlamına gelir.


Lojistik ağın tasarlanması: Depoların, dağıtım merkezlerinin ve ulaşım merkezlerinin en uygun konumunun belirlenmesinin yanı sıra ulaşım rotalarının ve programlarının geliştirilmesini içerir.


Planın uygulanması ve yürütülmesi: Yeni teknoloji, süreçler ve prosedürlerin uygulanmasını içerebilen lojistik planın eyleme geçirilmesini içerir.

Sürekli izleme ve değerlendirme: Lojistik operasyonunu sürekli olarak izlemeyi, iyileştirme alanlarını belirlemeyi ve performansı optimize etmek ve kuruluşun lojistik hedeflerini karşılamak için gerekli değişiklikleri yapmayı içerir.


Lojistik operasyonun tüm süreçlerinde tedarikçiler, müşteriler ve diğer ekipler dahil olmak üzere tüm paydaşlar arasında iyi bir iletişim ve koordinasyona sahip olmak oldukça büyük önem taşır. Proje kargo taşımacılığında veri analizi, lojistik operasyon planlamasının önemli bir yönüdür. Bu analiz, tahmin ve talep planlamasına ve verilere dayalı kararlar alınmasına yardımcı olur.


Sizler de her türlü lojistik faaliyetleriniz için en güvenilir ve işlevsel çözümler sunan bir marka arayışındaysanız, BATI Innovative Logistics’e lojistik taşımacılık ve gemi kiralama gibi tüm talepleriniz için kolaylıkla ulaşabilir ve dilediğiniz çözüm önerilerini hızlıca alabilirsiniz.